Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont (ÖVKI)

Menü megjelenítése

Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont (ÖVKI)

Utolsó frissítés: 2024 február 02.

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont (ÖVKI) három stratégiai kutatási területre összpontosít: mezőgazdasági vízgazdálkodás, öntözési gazdálkodás és rizskutatás.

A mezőgazdasági vízgazdálkodás területén az éghajlatváltozás által okozott szélsőséges hidrológiai eseményekhez (túlzott víz, aszály) való alkalmazkodási technikákon dolgozunk, valamint a túlzott vízkezelés fejlesztésén (túlzott vízveszély értékelése és alternatív területfelhasználás GIS-alapú térképezés révén). Emellett távérzékelési technikákat (Unmanned Aircraft Systems) alkalmazunk mezőgazdasági területek felméréséhez (például a talaj-víz-növény rendszer hidrológiai állapotának leírásához).

A vízgazdálkodás és rizskutatás területén célunk a magyar öntözési gyakorlat javítása, az öntözött területek kiterjesztéséhez való hozzájárulás, valamint abiotikus stressztűrő rizsfajták nemesítése hagyományos, ökológiai és aerob gazdálkodásra.

Támogatjuk a víztakarékos és környezetbarát öntözési technológiákat (például liziméteres tanulmányok a növények vízfelhasználásának és tápanyagfelvételének mérésére; öntözési ütemezés; modern érzékelőrendszerek; mezőgazdasági effluensek újrahasznosítása öntözésre; agroerdőgazdálkodási rendszerek kifejlesztése; a legfrissebb öntözési módszerek alkalmazkodása).

Az MATE ÖVKI a magyar rizskutatás és nemesítés központja. Dolgozunk az új, magas terméshozamú fajták nemesítésén, jó minőségűek és tűrnek a mérsékelt klímaviszonyokhoz (alacsony hőmérséklet, rövid napfény). A hagyományos nemesítés mellett biotechnológiai módszereket is integrálunk a hagyományos nemesítésbe (DH-vonalak az androgenezis révén - izolált mikrospóra tenyészet) együttműködésben a Cereal Research Non-profit Co., Szegeddel. Fenntartunk egy rizs génbankot magyar és nemzetközi fajtákkal a kutatás és a rizskutatás támogatására az Egyetemen és más magyar intézményeknél.

Egy Öntözési Kezelési Bemutató- és Képzési Központot működtetünk a Mezőgazdasági Minisztérium támogatásával a magyar öntözési szektor hatékonyságának és területének fejlesztése érdekében.

Céljaink eléréséhez nyitottak vagyunk a nemzeti és nemzetközi együttműködésre (közös kutatási projektek, fejlesztési programok, kiterjesztési és nemesítési projektek). Többek között aktív együttműködésünk van a Fülöp-szigeteken, a chilei, laoszi és thai partnerekkel.

A kutatás, fejlesztés, oktatás és kiterjesztés terén fő infrastruktúráink a MATE ÖVKI Rizskutató Állomás, a MATE ÖVKI Liziméter Állomás, a MATE ÖVKI Öntözési Kutató Állomás és a Radiológiai Tenyészkert Állomás. Szorosan együttműködünk más Környezettudományi Intézet (KÖTI) egységeivel és a MATE Intézetekkel Szarvason és más kampuszokon.

Liziméter Telep (ÖVKI, Szarvas)

Liziméter Telep (ÖVKI, Szarvas) 


​​​​​​​

Kutatóközponti elérhetőségeink:

​​​​​​​Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont (ÖVKI)

5540 Szarvas, Anna-liget utca 35.
bozan.csaba@uni-mate.hu; rimavecz.eniko@uni-mate.hu
+3666515300